Oddaja vloge za vzdrževane družinske člane

Oddaja vloge za vzdrževane družinske člane – rok se izteče 5. 2. 2020!

Oddaja vloge za vzdrževane družinske člane je namenjena uveljavljanju olajšave. Posledično znižuje davčno osnovo in višino dajatev, ki jih je treba plačati. Mišljena je torej za tiste zavezance, ki želijo uveljavljati to posebno olajšavo za vzdrževanje mladoletnih otrok, posvojencev ali pastork do 18. leta starosti.

Olajšava se lahko uveljavlja tudi za starejše otroke, zakonske partnerje, starše davčnega zavezanca in tako dalje, ki izpolnjujejo določene pogoje. Takšen primer je recimo otrok med 18. in 26. letom, če se šola, ni zaposlen oziroma ne opravlja dejavnosti in nima dohodkov za lastno preživetje (razen pokojnine in začasnega študentskega dela).

Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine lahko oddate:

  • osebno ali po pošti na pristojnem finančnem uradu
  • elektronsko preko sistema eDavki (prijavite se lahko z elektronskim potrdilom ali davčno številko in geslom)
  • z mobilno aplikacijo eDavki: Android ali iOS

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine (IID), v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem IID večje doplačilo oz. manjše vračilo dohodnine, kot sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati, bo moral podati ugovor zoper IID. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme kasneje, kot bi sicer. Velikokrat se zgodi, da se ugovor pozabi dati ali se enostavno ne zna oddati in potem imate škodo sami.

Več si lahko preberete tukaj: Vzdrževani družinski člani